
Overzicht lezingen
Op deze pagina zijn in schema de jaarprogramma's opgenomen met de data van de bijeenkomsten, de namen van de sprekers en de onderwerpen waarover ze refereren. Elke bijeenkomst kan uitgeklapt worden. Klik daarvoor op het pijltje rechts. U ziet vervolgens de door de spreker geschreven introductietekst, zijn CV en een tweetal knoppen: Meer info en Bestel hier. Onder Meer info treft u literatuur en links aan die gaan over het onderwerp van die bijeenkomst. Als u dat wilt kunt u zich aan de hand daarvan voorbereiden op de lezing. Via de knop Bestel hier kunt u de betreffende lezing bestellen. De lezingen
worden opgenomen en zijn tegen vergoeding van de kosten beschikbaar voor de bezoekers van Koinonia. Zie voor meer informatie de pagina Contact.
Data en tijdstip lezingen
Hieronder staan in het schema de data van de bijeenkomsten van verenigingsseizoen vermeld. Gebruikelijk is dat we steeds bijeenkomen op de eerste zaterdag van elke maan
Aanmelding
Aanmelding vooraf is niet nodig. Als dat, om bepaalde redenen wel vereist of gewenst is wordt dat in de uitnodiging aangegeven of op deze website bekend gemaakt.
31 augustus 2024
28 september 2024
9 november 2024
7 december 2024
Op verzoek van het bestuur van Koinonia schreef de heer Slootweg ter introductie op zijn lezing onderstaande tekst.
“’Ernstigh Liefhebber des Landts en Religie’, zo typeerde ds. Simon Oomius zich op de titelpagina van één van de ongeveer veertig (!) door hem geschreven boeken. Wat bedoelt deze dominee, die twee gemeenten diende – de eerste in Purmerland in Holland, de tweede in Kampen – met deze presentatie van zichzelf?
Als dominee weet en voelt hij zich zeer betrokken bij “de religie”, maar welke is dat en hoe omschrijft hij die? Maar dat niet alleen: hij is ook een liefhebber van het “land”, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. En toch spreekt hij over die zeven Nederlanden als “het land”. En daarbij komt dat hij zichzelf niet slechts als “liefhebber” aan zijn lezers presenteert, maar als een “ernstig” liefhebber. Allemaal vragen, waard om bij stil te staan. In de inleiding zal worden geprobeerd antwoord te vinden op deze vragen. Zij valt uiteen in vier delen.
In de eerste plaats zal kort iets worden gezegd over de tijd waarin ds. Oomius leefde, met name gericht op “het land” en op de “religie”, in dit geval de Gereformeerde Kerk, en de onderlinge relatie tussen die beide. Hij wordt geboren in 1630, achttien jaar voor het einde van de Tachtigjarige Oorlog, elf jaar na de Nationale Synode van Dordrecht en zeven jaar voor het verschijnen van de Statenbijbel. Tijdens zijn leven vinden er nog diverse oorlogen plaats, waarbij die van 1672 (het Rampjaar) tot 1674 wel de meest ingrijpende is geweest.
Vervolgens komt tegen deze achtergrond het leven van ds. Oomius aan de orde, waarin ook aandacht wordt geschonken aan zijn theologische opvattingen. Hij heeft met grote belangstelling en liefde de colleges van de hoogleraren Voetius en Hoornbeeck gevolgd. Met name met de laatste voelt hij zich zeer verbonden. Om kort te gaan: Oomius is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Nadere Reformatie, een waar gereformeerd piëtist. Hij dringt in zijn gemeenten, maar ook in zijn geschriften, aan op het kennen van de gereformeerd leer, niet alleen met het hoofd, maar door genade met het hart. Daarvoor moet ieder wel nauwgezet de middelen die de Heere in Zijn goedheid geeft waarnemen, thuis in de gezinnen, in de kerk en op de scholen. Het gaat om de praktijk der godzaligheid. Daarbij stelt hij nadrukkelijk dat de (wetenschappelijke) theologie alleen werkelijk theologie mag heten en kan zijn als die praktisch van aard is. Maar die praktijk geldt niet alleen de persoonlijke omgang met de Heere, maar ook in de praktijk van het hele leven. Dat werkt hij uit in zijn vele boeken.
In derde plaats wordt aandacht gevraagd voor enige van zijn boeken. We kunnen ze onderscheiden in pastorale, theologisch-dogmatische en politiek-maatschappelijke. Van de pastorale boeken worden er drie kort besproken. In de eerste plaats “Satans’ vuistslagen”, over de vreselijke aanvechtingen van de duivel in het hart van veel van Gods kinderen. Het tweede boek dat we bespreken is: “Het wenen der tortelduive”, over de boetvaardigheid en de betekenis van tranen daarbij. Het derde is: “Een kerk in het klein”, over de godsdienstige opvoeding in het gezin. Van de theologisch-dogmatische boeken stellen we een enorm project dat Oomius zich voorgenomen had te ondernemen, aan de orde. Namelijk een uitgebreide bespreking van de gereformeerde dogmatiek, een project dat hij echter bij lange na niet heeft voltooid. Van de politiek-maatschappelijke boeken kijken we naar een vijftal pamfletten (die hij de titels “Bazuynen” meegeeft) uit de jaren 1672-1674. We staan ook stil bij een dun boekje met de titel “Theologico-politica Dissertatio”, over hoe de overheid dient om te gaan met niet-gereformeerde religies, met name de rooms-katholieke. We keren aan het eind van dit onderdeel van de lezing nog even terug naar een (meer) pastoraal boek, namelijk:”Cierlycke Croon des Ouderdoms”. Het werk dat hij vlak voor zijn overlijden schrijft en dat posthuum is uitgegeven door zijn weduwe. In dit boek geeft hij allerlei pastorale adviezen aan ouderen en blikt hij terug op zijn eigen leven.
Ten slotte en in de vierde plaats proberen we een antwoord te vinden op de vraag welke betekenis het leven en het werk van ds. Simon Oomius heeft en kan hebben, voor onze tijd en voor onszelf.”
4 januari 2025
1 februari 2025
1 maart 2025
5 april 2025
3 mei 2025
21 juni 2025
Wilt u de uitnodigingen voor de bijeenkomsten ontvangen?
Laat hier uw mailadres achter.
Voorzitter: J.W. de Jonge - jwdejonge@svkoinonia.nl
Secretaris: B. Ordelman - bordelman@svkoinonia.nl
Penningm.: M.C. van der Bok - mcvanderbok@svkoinonia.nl
Bankrekening: NL07 RABO 0189 8941 13
t.n.v. M.C. van der Bok inzake Prot. Chr. Studiever. Koinonia
Vergaderlocatie
Verenigingsgebouw De Open Deur
Papestraat 3 | 4033 ED Lienden
2021 © Studievereniging Koinonia. Alle rechten voorbehouden.